Italijanski Rizling, kako Vam to zvuči? » Podrum Kosanović

Podrum Kosanović

Porodični podrum...

Italijanski Rizling, kako Vam to zvuči?

Italijanski Rizling (talijanski rizling, graševina, grašac, laški rizling) se krije, ili je sakriven, sa puno predrasuda, pogrešnih verovanja i ubeđenja. Neretko se nalaze tekstovi u kojima baš ovu sortu poistovećuju sa autohtonom sortom Grašac koja je nestala sa ovih prostora u vremenu kada se loza nije kalemila, a filoksera, uvezena iz Amerike uništila većinu vinograda. Zato se neretko sreće i podatak da je Italijanski Rizling naša autohtona sorta, što naravno nije. To što ga svojatamo i nije neki problem. Da, izuzetno liči na Grašac i najzastupljenija je sorta na Fruškoj gori. Pa to što kažemo da je naš i ne pričinjava neku štetu ovoj sorti. Na Oglednom dobru za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, dr Petar Cindrić je individualnom klonskom selekcijom stvorio tri klona Rizlinga italijanskog koji su priznati 1991. godine. To su prvi klonovi vinove loze selekcionisani i priznati kod nas. U našem vinogradu posađen je klon SK-54, kao preporučena selekcija za proizvodnju kvalitetnih vina, a to je ono čemu smo mi posvećeni.

  • Rizling italijanski klon SK-13 odlikuje se izuzetno visokom rodnošću i kvalitetom vina na nivou populacije sorte.
  • Rizling italijanski klon SK-54 je umerene ali solidne rodnosti, a u odnosu na populaciju sorte redovno ima viši sadržaj šećera i daje kvalitetnija vina sa finim kiselinama voćnog karaktera.
  • Rizling italijanski klon SK-61 je visoke rodnosti, a po sadržaju šećera i kvalitetu vina je na sredini između prethodna dva klona.
    Selekcija subklonova je završena, u toku je postupak njihovog priznavanja.

(opis i slika klonova preuzei sa sajta www.hortikultura.edu.rs)

Ono što baca senku na ovu sortu i vina proizvedena od nje je to što u svom nazivu sadrži reč Rizling. Većina ljudi momentalno pomisli na zaostavštine pređašnih vremena, velikih kombinata i masovne proizvodnej stonog vina za široku potrošnju. Neretko se dešava da ih tako nešto asocira na vino niskog kvaliteta i špricer. A da li to ima ikakve veze sa Italijanskim Rizlingom?

Voleo bih da kažem da nema, ali svestan sam da i dalje ima. Nije svako vino proizvedeno od sorte grožđa Italijanski Rizling visokog kvaliteta, i dalje postoji uvreženo mišljenje da je to sorta za “špriceraše”, pa čak i kod nekih proizvođača koji je tako i plasiraju. I sad, ubediiti nekog da to nije naša autohtona sorta, nije toliko ni bitno a opet možda nije ni tačno. Ali promeniti svest ljudi da se od Italijanskog Rizlinga proizvodi visoko kvalitetno vino, e pa mislim da će puno vode Dunavom proteći…

I tako, dok Dunva teče i dok se ispijaju špriceri, mi se trudimo da u našem porodičnom podrumu proizvodimo vrhunsko vino od sorte Italijanski Rizling, uživamo u njemu i takmičimo se rame uz rame sa svim drugim sortama od kojih se proizvode visoko kvalitetna vina. A kako se to radi u našem podrumu?

 Ja sam ubeđen da se vino pravi u vinogradu, tako da je prvi preduslov dobra sirovina. Izuzetno je važno pratiti stanje šećera a podjednako tako i kiselina. Kada se dostigne željeni odnos ova dva parametra u vinogradu, grožđe je spremno za branje. Pakuje se isključivo u male gajbice, kako bi svaki grozd ostao očuvan dok se ne transportuje do podruma. Poželjno je berbu odraditi u ranim jutranjim časovima, ili naknadno rashladiti grožđe pre prerade. Sledi muljanje uz obavezno odvajanje peteljki i kratka hladna maceracija uz primenu selekcionisanih enzima. Sledeći korak je odvajanje isključivo samotoka kao najkvalitetnije frakcije u postupku proizvodnje reduktivnih belih vina. Nakon taloženja primenom niske temperature i gravitacije sledi dirigovana anaerobna fermentacija uz primenu selekcionisanih kvasaca i kontrole temperature. Nakon završene fermentacije sledi kraće odležavanje na finom talogu pre prvog pretakanja. Naravno, laboratorijske analize svih parametara su obavezne kao i korekcija slobodnog SO2 na osnovu analiza.

Ceo proces je dosta tradicionalan, bez primene dodatnih enoloških sredstava, ali uz puno znanja i kontrolu svih parametara kao i celog procesa. Na kraju dobijemo vino u kojem uživamo sa našim prijateljima i ljubiteljima vina, dobijemo vino koje sa ponosom nosi ime Italijanski Rizling.

Ne verujete? Dođite da degustiramo.