Pašteta od bele ribe i Italijanski Rizling » Podrum Kosanović

Podrum Kosanović

Porodični podrum...

Pašteta od bele ribe i Italijanski Rizling

Idealno za pecaroše koji se vrate kući sa punom čuvarkom bele ribe i ne znaju šta će sa njom. Svi vi koji ne spadate u ovu grupu, vrlo povoljno i u svako doba godine možete nabaviti belu ribu u lokalnoj ribarnici. Preporuka je da birate sitnije komade veličine šake. Odlično je za posne trpeze kao predjelo ili za večernja druženja uz vino.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg bele ribe
  • 1 limun
  • 2 veće šargarepe
  • 1 paštrnak
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice začina C
  • 1 dl belog vina
  • 2 lovorova lista
  • suncokretovo ulje

Idealno je ako imate zemljanu posudu sa poklopcem, ako ne, koristite šerpu koju imate. Ribu očistite od iznutrica, isecite glavu, rep i peraja. Šargarepu, paštrnak i luk isecite na kolutove, beli luk usitnite što više. Pripremljene sastojke stavite u posudu u kojoj ćete peći, dodajte začine i promešajte da se rasporede po ribi i povrću. Na kraju prelijte vinom, iscedite limun i dodajte ulja koliko fali da ogrezne (u zavisnosti od šerpe 0,3 do 0,5 l ulja). Ne dodaje se voda, samo ulje i vino!

Posudu poklopite i stavite u rernu koju ste pojačali na najjače. Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 150 stepeni i ništa ne dirajte narednih 5h (osim preostalog vina u buteljci koje možete da popijete). Nakon 5h izvadite ribu iz rerne. Sve kosti koje riba ima biće mekane, ali radi ukusa uklonite kičmu. Procedite povrće i višak ulja bacite. Ribu i povrće izmiksajte sa štapnim mikserom ili blenderom i korigujte začine po potrebi. Ukoliko ne postite, možete dodati par kašika maslaca dok je smesa još uvek vruća. Paštetu poslužite sa tostom od integralnog hleba.

Poznato je da riba poslednji put pliva u vinu, potrudite se da to bude Italijanski Rizling koji se odlično uklapa uz ovo jelo. Za kraj mi ostaje jedna dilema:  da li vino dopunjuje ovo jelo ili se pašteta odlično slaže sa njim?

Probajte pa mi javite.