Šta sve treba da znate o vinu! » Podrum Kosanović

Podrum Kosanović

Porodični podrum...

Šta sve treba da znate o vinu!

U vreme pompeznih novinskih naslova teško je privući pažnju čitalaca. Otuda i ovako lucidno smišljen naslov. Jedan deo vas došao je da nauči sve o vinu, opet drugi deo (bojim se manjina) došao je da vidi šta to piše i da se malko nasmeje. Ne mogu da lažem, nisam takav čovek, moram da ti kažem: “Druže, ako si došao ovde da naučiš sve o vinu, čitajući ovaj moj članak od par stotina reči, nema ništa od toga!” Pa zamisli kad bi to bilo tako. Pa nije vino od juče, a hvala Bogu nije ni za jedan dan. U vinu se uživa tako što se stalno istražuje i otkriva, a ne tako što se kao većina stvari danas, prelista “na brzaka”. Neka ti ovo bude za nauk, da ne bacaš pare na knjige “Šta sve treba znati o vinu”, “Vino za 24h” ili ti “Vino za početnike”. Izmišljam ove naslove u hodu i ne znam da li postoje, ali shvataš o čemu pričam, dalje od toga, ne ide to tako. A kako onda? Pa ne znam, ali evo ispričaću ti moju priču…

Da li si i dalje tu? Nisi odustao pošto sam ti otkrio tajnu da nema prečice do poznanstva sa vinom? Dobro je, uporan si, još ako ti se i sviđa, ima šanse. To je jedini način da se upozna vino- moraš da ga zavoliš. Ne da zavoliš vino, to je osnovni preduslov, da zavoliš istraživanje novih vina, detalja i sitnica. Ako ti se to sviđa, onda si na pravom putu. Tim putem i ja idem. Od kada sam počeo ozbiljnije da se bavim vinogradarstvom i vinarstvom, počeo sam da istražujem svet vina.

Naravno nisam oduvek uživao u vrhunskim vinima, niti sam znao da ih prepoznam. Da, znao sam da postoje neke sorte, i da mi se više sviđaju nego druge. Ali na pomen nekih termina ili detalja vezanih za vino ostao bih nem. Tada mi se sve od flaše pa do načina degustacije činilo tako mistično i daleko, a ustvari kasnije vidiš da je sve to nastalo iz praktičnih razloga koje kada upoznaš lako usvojiš. Slušajući par puta prof. Jovića, upamtio sam jednu od poslovica koje često koristi : “Ne kvari vino vodom, ni ljubav brakom”. Kad god čujem ovu poslovicu setim se svojih studentskih dana kada smo jedno veče Miloš, sada moj kum, Borko i ja igrali karte. Ko izgubi ima kaznu da ode do pumpe (jedino je ona radila u te sitne sate), kupi tetrapak belog vina i 2l kisele vode. Ako ne stigne za 10 minuta ima dodatnu kaznu. Da, kvario sam vino vodom. Sada to već nerado činim, samo kad moram. Za ovaj drugi deo poslovice se ne bih složio, ali me i on podseća na moju bivšu devojku (sadašnju ženu) sa kojom sam takođe kao mlađan student otišao na Palić da čekamo Novu godinu. Za večerom hteo sam da naručim vino, kako nisam bio pretrano vičan, konobar je odabrao. Ostao sam šokiran performansom kada su nam tri konobara servirala vino!? Odmah sam tražio vinsku kartu da kao šatro pogledam šta još ima (tražio sam samo cenu vina koje su poslužili), zatim sam diskretno otišao do WC-a da prebrojim svoj studentski džeparac. Dobro sam prošao, vino je bilo izvrsno, sudove nisam prao, a lepotica je i dalje pored mene, uživamo u braku, deci i dobrom vinu.

A šta je to dobro vino? Da li uopšte postoji taj epitet, i ako da, kako ga prepoznati? Možemo sad diskutovati na temu i izvući različite zaključke, ali ja sam stava da je vino dobro ako se tebi dopada. To ne znači da drugima treba da se dopadne, to čak ne znači da nema izražene mane, znači samo da je tebi dobro. Možda zato što ti se stvarno sviđa, ili zato što si navikao ili jednostavno nisi probao bolje… sve je ok. Ali to ne znači da ne treba dalje istraživati, nije cilj ovog putovanja pronaći vino koje je meni dobro (ili barem nije primarni cilj). Treba degustirati što više vina, različitih sorti, načina proizvodnje, iz različitih regija itd. Pokušaj što više da se informišeš o vinu. Napravi sebi doživljaj kada kupiš/dobiješ bocu vina. Probaj da saznaš što više o toj sorti, vinariji i svim detaljima vezanim za vino. Tako ćeš, a da i ne primetiš, učiti o vinu i nadograđivati svoje znaje. I da, nemoj da se plašiš greške, jer je ne možeš napraviti. Osim možda ako preteraš, pa promašiš usta i napiješ tepih. A i taj tepih, vreme je već da ga promeniš, kao i svoj odnos prema vinu!